Rimbobullar

Rimbobullar är kalljästa bullar med fyllning som med andra ord också kan beskrivas som  förenklade wienerbröd. 
Småspröda och helt ljuvliga i smaken.
 
 
Rimbobullar kan du även frysa ner ogräddade efter jäsningen och ta fram och grädda precis när du känner för det. 
 
Jag har även gjort dem med torrjäst och tycker dem blir minst lika goda. 
 
En solklar favorit bulle om du frågar oss här hemma. 
 
 
Har ni aldrig gjort rimbobullar så måste ni prova. 
 
Så här gör jag: 
 
Recept :
ca 16 - 20 st 
 
25 g jäst eller 2 tsk torrjäst.
200 g rumstempererat  smör
2 dl kall mjölk
1 msk socker
6 dl vetemjöl special
 
Fyllning :
 
75 g rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
1 msk socker
 
Pensling 
1 ägg
 
Mandelspån - om önskas 
 
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk vatten
 
 
 
Gör så här :
 
Smula och rör ut jästen med ca hälften av mjölken i en degbunke.
 
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör ihop till en smidig deg. 
Tillsätt ytterst lite vetemjöl i taget om det skulle behövas lite mer för att degen ska bli mjuk och smidig. 
 
Kavla ut degen till en stor fyrkant på ett lätt mjölat underlag. 
 
Skär degen vågrätt i fyra bitar och där efter lodrätt i fyra bitar. 
 
Blanda ihop fyllningen och klicka ca 1 tsk fyllning i mitten på varje ruta.
Vik in kanterna mot mitten och nyp ihop. 
Lägg bullen i en bakform på en plåt och låt jäsa 2 timmar under bakduk. 
 
 
 
Undertiden :
Sätt ugnen på 250 grader.
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på lite mandelspån om önskas. 
 
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 
6 - 8  minuter. 
Låt svalna helt. 
 
Rör i hop florsocker med 1 msk vatten till en jämn glasyr. 
Ringla glasyren över bullarna och låt dem stå en liten stund innan servering så glasyren hinner stelna. 
 
Smaklig spis :) 
 
Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök
Instagram - lillameee
 
 

Chokladdrömmar

Chokladdrömmar

En ljuvlig och spröd småkaka med smak av choklad som bara smälter i munnen. Dessutom är dem lättbakade och försvinnande goda ihop med ett glas kall mjölk. 

 
Så här gör jag:
 
Recept:
 
150 g smör - rumstempererat
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 dl mjöl
1 dl kakao
1 dl rapsolja 
1 tsk hjorthornssalt
 
Gör så här :
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Ta fram två plåtar med bakplåtspapper på.
 
Rör ihop hjorthornssaltet och mjöl i en skål.  
 
Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker.
Tillsätt oljan.
Tillsätt mjöl/hjorthornssalt,  kakao och rör ihop till en jämn deg. 
 
Dela degen i två jämn stora bitar och rulla ut bitarna till  avlånga längder. 
Skiva längderna i jämnstora skivor, 
(ca 20 skivor per längd)  och forma varje bit till en boll. (Ungefär valnötsstora bollar) 
 
Lägg bollarna med mellanrum på plåten och grädda mitt i ugnen ca 20 - 25 minuter. ( jag gräddade mina 20 min) 
Låt svalna helt. 
 
Smaklig spis :)
 
 
"Chokladdrömmar" "recept"

Saftiga äppelmuffins med smak av kardemumma.

Stora och super saftiga äppelmuffins med smak av kardemumma.
 
Dem är verkligen lika saftiga och goda även dagen efter. 

Ett super gott och trevligt alternativ att ta vara på överblivna äpplen där hemma. 
Det var just det som fick mig till att baka dessa godingar. 


Tänk på att jag gjorde mina i stora pappers bakformar då  jag ville ha stora muffins. 
Där av även en längre gräddningstid. 

Skulle ni göra dem i något mindre formar så är det viktigt att förkorta tiden i ugnen. 
Muffinsens yta ska  få en fin gyllenbrun färg och även kännas fast.

Känn med en sticka om du är osäker. Stickan ska vara torr. 

Så här gör jag :

Äpplemuffins med smak av kardemumma. 

Recept : 
Ca 10 -12 stora muffinsar.

2 stora äpplen
3 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Gör så här : 

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala, kärna ur och hacka äpplen.
Vispa ägg och socker så att det bli poröst.
Rör ihop vetemjöl med bakpulver i en skål.
Vänd ner alla torra ingredienser i ägg smeten, tillsätt oljan och rör ihop till en jämn smet. 
Tillsätt äppelbitarna och rör ihop.
Fördela smeten upp till 2/3 av  muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen ca 22 -25 minuter.

Låt muffinsen svalna helt innan servering.


Smaklig spis :)

Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök
Instagram @lillameee